Upoznajte Lukovo

Upoznajte Lukovo

“ Žuto lišće i šarenilo znaci su Novljanima da se uskoro sprema Lukovo ... ”

Zvuk tambure, miris lovačkog gulaša, fiša i dobre kapljice, ulice grada obučene u svečano ruho i dekorirane jesenskim plodovima i bojama, kao i jedinstveni događaji koji građane i posjetitelje vraćaju na prijelaz iz 19. u 20. stoljeće očekuju vas na ulicama najzapadnijeg slavonskog grada, Grada Novske. Više od 100-injak glumaca i preko 300 volontera gradski park pretvori u kazalište na otvorenom koje je ujedno i interaktivno.
Manifestacija započinje 13. listopada koncertom Željka Bebeka i Ljubavnika u centru Novske. Slavlje se nastavlja 14. i 15. listopada na najvećem hrvatskom kirvaju s daškom prošlosti u kojem se uprizoruje proslava i život ondašnjeg puka u tematski uređenom parku.

Posebnost manifestacije je da ulice grada postaju kulisa starog vremena, točnije prijelaza sa 19. na 20. stoljeće, u kojem Novska dobiva obrise grada. Čaj možete popiti u paviljonu starog hotela nekad najbogatije novljanske obitelji Knopp, a ujedno i otplesati poznatu četvorku na zabavi zvanoj žurfix i sve to dok za Vas sviraju mali glazbenici. Uz gospodski način života starih Novljana koje su predvodili članovi poznate obitelji Knopp, prikazuje se i seoski način života, kao i običaji. Sve slijede i dolasci putnika namjernika, teme ovogodišnje manifestacije, koji sa sobom dovode razne likove, od prosjaka, prodavača, a tu je i gatara. Kako se nekad odvijala nastava može se vidjeti u starinskoj učionici.

Predstavnici gradske straže čuvat će red i mir, a na štandovima ženskog i muškog placa bit će moguća kupnja izloženih domaćih proizvoda. Jedno je sigurno, plesat će se slavonsko kolo uz zvuk tambura na tamburaškom poslijepodnevu na kojem nastupa čak pet tamburaških sastava, jedan od njih je poznati TS Berde Band. Ugostitelji će nuditi hranu i piće, a dok se roditelji zabavljaju, djeca se mogu igrati starinskim igrama u zabavnoj zoni. Kad se zabava u gradskom parku završi kreću nastupi poznatih glazbenika u centru grada, Doris Dragović i Klapa Kampanel nastupaju u subotu, 14. listopada.